Wat is Hapkido

Hapkido is een oorspronkelijk Koreaanse krijgskunst waarvan in het westen voornamelijk de onderdelen van zelfverdediging getraind worden. Deze allround vechtkunst stelt de beoefenaar in staat om adequaat te reageren in allerlei bedreigende situaties. Daardoor is Hapkido een prima manier om jezelf te verdedigen.

Hapkido betekent eigenlijk “samen technieken leren”. In vroegere tijden werden de technieken in familie-verband doorgegeven en vond de kennisoverdracht plaats van vader op zoon. Tegenwoordig is Hapkido door iedereen te leren, bij Asahi vanaf een leeftijd van 12 jaar.

Wij beoefenen de traditionele Hapkido stijl van de World Hapkido Federation (WHF) en krijgskunsten Hankido en Hankumdo van de International Hapkido Federation (IHF) en het Hanguldo van de World Hanguldo Federation (WHF)

Eigen veiligheid én de veiligheid van anderen staan voorop bij Hapkido. We trainen veel technieken. Hapkido kent een groot aantal trap- en stoottechnieken en combinaties daarvan. Tevens wordt lesgegeven in het verdedigen tegen deze aanvalstechnieken alsook tegen verschillende manieren van vast pakken. Daarbij wordt gebruik gemaakt van klemmen, worpen en drukpunten of een combinatie hiervan. Leerlingen leren om niet uit te gaan van de eigen fysieke kracht. De tegenstander kan immers fysiek sterker zijn. In plaats daarvan leren we aan om de kracht van de tegenstander te benutten om zo controle te krijgen over de tegenstander.
Naast het ongewapende gevecht wordt ook lesgegeven in het verdedigen van een gewapende aanval alsook het verdedigen met wapens. Als verdedigende wapens worden meestal alledaagse voorwerpen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een korte stok, een wandelstok of een riem of touw.

Leerlingen mogen hun niveau van vooruitgang nooit vergelijken met die van anderen. Hapkido training is geen wedstrijd, maar een kunst en levensstijl die men aanleert in een tempo dat comfortabel is voor het individu.

Beginners 12de KUP – 7de KUP
Gedurende deze tijd wordt de nadruk gelegd op het leren van de grondbeginselen van houdingen en bewegingen, alsmede de etiquette van de dojang (club). In vele opzichten is dit de meest belangrijke tijd in de krijgskunst opleiding. In deze tijd wordt het fundament gelegd waarop de rest van de opleiding gebouwd zal worden.

Intermediair 5e KUP – 3e KUP
Dit is de tijd om te leren hoe basistechnieken gecombineerd kunnen vormen. Juiste ademhaling, timing en positionering van het lichaam beginnen zich te ontwikkelen. De etiquette van de dojang moet nu zeer verfijnd zijn. Vanaf nu hebben deze leerlingen een duidelijke voorbeeldfunctie.

Gevorderden 2e KUP – Zwarte band kandidaat
De opleiding op dit niveau wordt strenger. Alle technieken worden zo uitgevoerd om absoluut het beste uit de leerling te halen. De overnames worden vloeiender om de energie tussen aanvaller en verdediger niet te verstoren. Geestelijke bewustwording, lichamelijke conditie en geestelijke rust komen tot bloei. De leerling begrijpt steeds meer de voordelen van het beoefenen van meditatietechnieken. De leerling gaat zich steeds meer verdiepen in de theorieën van Yu (water), Won (cirkel) en Wha (harmonie).

Dangraad / Zwarte band
Zij dragen zwarte band als teken van bekwaamheid. Met het dragen van de zwarte band eren zij de leraar en hebben ze respect voor de Kwan (club) waar ze de opleiding gevolgd hebben. Naast het streven naar een hoger niveau helpen zij bij het overbrengen van de filosofie en kennis van de Kwan (club) en de organisaties.