Geschiedenis Asahi

In 1952 werd er “een propaganda-avond gehouden voor de judosport” in Waalwijk. Dat er belangstelling was voor judo bleek wel want niet lang daarna werd er op 16 januari 1952 een judoclub opgericht. En nog wel een club waar zowel mannen áls vrouwen lid van konden worden. En dat in een tijd dat er nog gescheiden gezwommen werd in het zwembad.

Als eerste bestuur staan de namen van J.W. Schreuder (voorzitter), F. van Munster (secretaris-penningmeester) en L. Doremans als commissaris. De eerste trainers waren de heren C. van Unen en J. Horsten. De heer Jo Horsten is als assistent begonnen en werd later zelf hoofdtrainer.

In de begin-jaren werd er les gegeven in verschillende zalen. Het parochiehuis in Baardwijk wordt genoemd als ook de danszaal van de heer F. van Helvoort in de Putstraat en Zaal Passier in de Antoniusstraat. Er werd niet enkel gejudood. Er kwamen jiu-jitsu-lessen bij, taekwon-do, karate en zelfverdediging.

foto: Archief Waalwijk / SALHA

In 1968 werd de eerste eigen dojo (judozaal) geopend. De toenmalige wethouder J. van Heeswijk opende de nieuwe dojo aan de Grotestraat 150A, een gebouwtje in de buurt van het wandelpark. De mat die hier lag was zelf gemaakt uit kamelenhaar waar ook pantoffels van gemaakt werden. De vereniging droeg toen al de naam Shin-Gi-Tai.

Met wisselend succes werd er deelgenomen aan wedstrijden. Men ging zelfs met een grote afvaardiging naar Unna, de stad in Duitsland waar Waalwijk vriendschapsbanden mee heeft. Voor veel leden was dit de eerste grote reis! Oud-trainer Jo Horsten werd geëerd met een judotoernooi dat naar hem genoemd werd.

Oosterse sporten waren toen al populair. Anton Geesink behaalde zijn successen. Hij werd naar het Lido in Waalwijk gehaald. Wim Ruska gaf in de 70-tiger jaren een clinic in Waalwijk en Shin-Gi-Tai veranderde de naam in Budovereniging ASAHI.

Er werd wederom een nieuw onderkomen gevonden. Dit maal in de voormalige gymzaal in de St. Crispijnstraat. Een dojo met een betere (échte) judomat, betere voorzieningen als kleedlokalen en douches én een eigen kantine die goed bezocht werd.

Inmiddels wordt er bij ASAHI lesgegeven in judo op regulier en wedstrijdniveau. De vereniging heeft een groeiend ledenbestand en maakt sinds 2018 gebruik van de moderne accommodatie van sportcomplex “De Zeine” met een mat-oppervlak van 200 vierkante meter.