Judovereniging Asahi 70 jaar en springlevend!

algemeen, jubileum, judo

Bij Judovereniging Asahi in Waalwijk is het feest: de vereniging bestaat 70 jaar! Tijd voor een terugblik én een feest.

De vroegste berichten over judo in Waalwijk dateren uit 1952. Blijkbaar waren er een paar pioniers die al judo beoefenden want er werd een “een propaganda-avond” gehouden voor de “judosport” zo staat te lezen in teruggevonden artikel uit de Echo van het Zuiden. Het zal een geslaagde avond zijn geweest want niet lang daarna werd er een judoclub opgericht. Heel bijzonder voor die tijd: zowel mannen als vrouwen mochten lid worden.

In de beginjaren werd er lesgegeven in verschillende zalen. Het parochiehuis in Baardwijk wordt genoemd alsook de danszalen in de Putstraat en de Antoniusstraat.

In 1968 werd de eerste eigen dojo (judozaal) geopend in de Grotestraat. Mét een echte judomat. Deze mat was gemaakt van kamelenhaar waar in die tijd ook pantoffels van gemaakt werden. De vereniging droeg de naam Shin-Gi-Tai.

Oosterse sporten waren in de zestiger en zeventiger jaren al erg populair. Anton Geesink kwam naar Waalwijk en ook Wim Ruska gaf in de 70-tiger jaren een clinic in Waalwijk. De naam Shin-Gi-Tai veranderde in Budovereniging ASAHI.

Jarenlang heeft Asahi een eigen dojo gehad in de voormalige gymzaal in de St. Crispijnstraat. Hier is onder leiding van de huidige trainer Michel den Turk het befaamde Hajime-toernooi ontstaan. Sinds 2018 maakt Asahi gebruik van sportcomplex “De Zeine” en heeft men de beschikking over een matoppervlak van 200 m2.

Asahi is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vereniging met bijna 100 leden. Er wordt gejudood op recreatief niveau in een groot aantal lesuren door jeugd, junioren en senioren. Er is een actieve wedstrijdgroep waarin ook judoka’s van verenigingen uit de omgeving welkom zijn om mee te trainen. En er is een groep die zich speciaal richt op het behalen van de hogere dan-examens. In de afgelopen paar jaar heeft trainer Michel den Turk een aantal judoka’s kunnen opleiden tot 1e dan en Stefan, het lángste lid van Asahi, en Roel zelfs tot 2e dan.

Dankzij een groot aantal vrijwilligers kunnen er tal van activiteiten georganiseerd worden. Zo zijn er de heel populaire judokampen in september en mei, het ouder-kind-judo, de zwembadtraining, de spooktocht en het Hajime-toernooi. En vanwege het 70-jarig jubileum gaat de héle vereniging naar Toverland!

Judovereniging Asahi is 70 jaar en springlevend!

Reacties gesloten