BOG Toernooi Geleen

judo, toernooien

Op zondag 11 december stond er voor 7 judoka’s van judo vereniging Asahi weer een nieuw toernooi op het programma. Dit keer reisde ze onder begeleiding van coach Stefan af naar het Limburgse Geleen voor de 10 de editie van het BOG toernooi. Aan dit internationale toernooi deden ruim 400 judoka’s mee en Asahi was in verschillende categorieën vertegenwoordigd.

Dexx stond voor de eerste keer op een groot toernooi en kwam uit in de -8 jaar onder de 27 kilo. De spanning was voor Dexx behoorlijk hoog en ondanks dat hij zijn best deed verloor hij zijn eerste 3 wedstrijden, maar doordat hij in een poule van 5 zat mocht hij nog een wedstrijd spelen, hij scoorde een waza-ari en na 2 minuten kwam hij als winnaar uit de bus en werd zo knap 3e.

Daarna was het de beurt aan Marijn. Ook voor Marijn was dit de eerste keer op zo’n groot toernooi en na een goede warming up begon hij vol goede moed aan zijn avontuur. Marijn kwam uit in de categorie -10 jaar onder de 34 kilo. Door de grootte van zijn categorie speelde Marijn niet in een poulesysteem, maar gold voor hem het afvalsysteem. Hij startte zijn toernooi met een bye en mocht dus door naar de volgende ronde. De tweede ronde speelde hij sterk en wist met een paar mooie worpen de weg naar de halve finale te vinden. Helaas verloor hij deze partij en mocht hij zijn laatste wedstrijd strijden om de 3e plek. Na wat aanwijzingen van coach Stefan stond Marijn zelfverzekerd op de mat en wist na een waza-ari en een houdgreep de 3e plek veilig te stellen.

Daarna was het de beurt aan de jongens -12 jaar. In deze categorie vertegenwoordigde Ravi Asahi in de gewichtsklasse tot 38 kilo. Net als bij Marijn waren ook hier veel deelnemers en dat betekende ook voor Ravi een afvalsysteem. In de eerste ronde kwam hij een oude bekende tegen, maar helaas ging hier de winst naar de ander. Teleurgesteld liep hij de mat af en na een peptalk van coach en teamgenoten wist hij zijn 2e en 3e partij te winnen en mocht hij de finale om brons gaan spelen. Na een nette worp en stevige houdgreep wist hij de 3e beker binnen te slepen.

Dat niet alleen de jongens kunnen presteren, bewees Milou. In de leeftijd -12 jaar onder de 40 kilo wist zij haar “mannetje” te staan. Milou speelde ook in afvalsysteem en startte haar toernooi met een bye wat haar automatisch in de halve finale plaatste. Ze begon aanvallend en was goed fel, maar helaas moest ze haar meerdere erkennen. Ze ging niet bij de pakken neer zitten en herpakte zich uitstekend. In een spannende partij wist Milou een knappe waza-ari te scoren en met de voorsprong op het scorebord wist ze de partij om brons uit te spelen en binnen te slepen. Dit bracht de teller op 4.

In de middag was het de beurt aan de heren -18 en hier had Asahi nog eens 3x kans op een podiumplek. Enzo kwam uit in de tot 66 kilo en startte zijn toernooi sterk. Hij kwam met een waza-ari achter, maar wist de wedstrijd met een Morote-seoi nage naar zich toe te trekken en won zijn partij. In de volgende ronde trof Enzo een net zo fanatieke tegenstander en helaas belandde hij in een verwurging en ging K.O. Enzo wilde graag verder, maar helaas betekende dit einde toernooi voor hem.

Hielke en Tycho kwamen beide uit in de tot 73 kilo. Voor Hielke was dit zijn eerste toernooi sinds lange tijd. Zijn eerste wedstrijd kwam hij in een stevige klem te zitten en moest helaas aftikken. Zijn tweede partij ging gelijk op en waren er kansen voor beide. Helaas was de tegenstander net iets sterker en dit betekende einde toernooi.

Tycho was de laatste die namens Asahi de tatami mocht betreden. Hij had het volste vertrouwen in zijn toernooi en na amper 11 seconden wist hij de overwinning binnen te halen met een schitterende Uchi mata. In de halve finale stond er een geduchte tegenstander tegenover hem. Het was een felle strijd en er volgden diverse worpen. De tegenstander kreeg de overhand en na een stevige klem moest Tycho aftikken. Dit betekende dat ook Tycho in de finale om de 3e plek mocht gaan strijden.

Dit pakte goed uit en na meerdere pogingen lukte het Tycho om zijn tegenstander op de grond te krijgen en haalde de 5 de podiumplek voor Asahi binnen met een Kesa-Gatame. Het was een lange, maar zeer succesvolle wedstrijd dag met 5 podiumplaatsen.

Alle judoka’s van harte gefeliciteerd en Stefan, bedankt voor het coachen.

Reacties gesloten