Hapkido, de andere tak van sport bij Asahi

algemeen, hapkido

Budovereniging Asahi is tegenwoordig vooral bekend vanwege het jeugdjudo. Maar er werden in de bijna 65 jarige geschiedenis van de vereniging ook lessen Jiujitsu en Taekwondo verzorgd. Aan het woord de huidige trainer Hapkido Harrie van de Velden. Want Hapkido heeft veel elementen van Judo, Jiujitsu en Taekwondo in zich.

Het zal in de jaren 80- geweest zijn…. Toen zat de mat helemaal vol met senioren en grotere jongens. Allemaal op judo. Door de week trainen en in het weekend naar wedstrijden. Het lesaanbod werd uitgebreid. Emilio Iglesias uit Vught werd de Kwanjangnim (trainer/meester) Hapkido in Waalwijk. En bij hem heeft Harrie van de Velden zijn kennis vergaard en gaat hij nog steeds op les.

Hapkido is een samengestelde sport uit Korea. Het is geen véchtsport, het is geen zelfverdedigingsport. Hapkido betekent “samen technieken leren”. In vroegere tijden werden de technieken in familie-verband doorgegeven en vond de kennisoverdracht plaats van vader op zoon. Tegenwoordig is Hapkido door iedereen te leren, bij Asahi vanaf een leeftijd van ongeveer 12 jaar.

In Hapkido zijn dus verschillende technieken en elementen vertegenwoordigd uit andere oosterse sporten en daardoor is het een hele brede sport. In de basis zal de nadruk liggen op valbreken, balans, ademhaling, klemmen. Naar mate men verder komt in de sport komen daar mes- en zwaardtechnieken, gebruik van drukpunten en zelf planken doorslaan bij. Stap voor stap worden technieken aangeleerd en uitgebreid.

Harrie van de Velden

Wie meer te weten wil komen over deze bijzondere sport wordt door Asahi én trainer Harrie van de Velden uitgenodigd om een kijkje nemen bij een training. 
Op maandag- en dinsdagavonden van 19:00-20:00 uur bent u welkom in de dojo aan de St. Crispijnstraat 83 in Waalwijk.

Als u zich vooraf aanmeldt via de mail (trainer@budo-asahi.nl) mag u vrijblijvend drie lessen meetrainen.

Reacties gesloten