Clubscheidsrechters bij ASAHI

algemeen, judo

Zes judoka’s van Judo Vereniging ASAHI hebben deelgenomen aan de cursus clubscheidsrechter van de JBN (Judo Bond Nederland).

De cursusdag werd georganiseerd door de 1e. Judoclub Kaatsheuvel. Om deel te nemen aan de cursus moet je minimaal 14 jaar zijn en in het bezit van de 2e. Kyu, de blauwe band.

Tijdens de cursus wordt zowel de theorie geoefend als de praktijk. De judoka’s staan als scheidsrechter op de mat en beoordelen elkaars wedstrijden onder het toeziend oog van erkende, professionele JBN scheidsrechters.
Het betreft een basiscursus voor judoka’s die geen scheidrechter zijn, maar binnen de club als scheidsrechter op de mat mogen staan. De cursus biedt veel inzicht in het toepassen en interpreteren van de regels van het judoreglement. Wanneer het certificaat clubscheidsrechter is behaald,  biedt de JBN een begeleidingstraject om tijdens clubtoernooien de clubscheidsrechters te ondersteunen.

Het scheidsrechteren tijdens een judowedstrijd is niet eenvoudig. In principe kan een judoka drie verschillende scores behalen, waarbij tijdens een worp onderscheid gemaakt wordt tussen een val op de rug (ippon = vol punt), een val op een gedeelte van de rug (waza-ari = half punt) of een val op de zij (Yuko = groot voordeel). Tijdens een grondgevecht is het aantal seconden dat de tegenstander in de houdgreep wordt genomen bepalend voor de behaalde score. Wanneer de judoka de tegenstander in een arm- of beenklem houdt, is de wedstrijd gewonnen als de tegenstander aftikt. De winnaar van de wedstrijd is degene die de hoogste waardering behaalt. Een ippon is altijd einde wedstrijd.

Alle zes de deelnemers hebben hun clubscheidsrechtercertificaat behaald en zullen volgend seizoen tijdens de Hajime-toernooien als scheidsrechter op de mat staan. De nieuwe clubscheidsrechters zijn: v.l.n.r. Stef Biemans, Michel den Turk, Hidde de Louw, Jos v.d. Broek, Roel v.d. Beld en Cedric van Daalen.

Reacties gesloten