4 podiumplaatsen Langstraattoernooi

activiteit, judo

Asahi-judoka’s hebben succesvol deelgenomen aan het jaarlijkse Langstraat judotoernooi in Kaatsheuvel.

Het Langstraat toernooi werd zondag alweer voor de 23e. keer georganiseerd door de EJK, Eerste Judoclub Kaatsheuvel.  Het toernooi richt zich speciaal op jeugdjudoka’s die nauwelijks tot geen wedstrijdervaring hebben. Het belangrijkste doel van de dag is dat de deelnemers een  toernooi hebben waarbij zoveel mogelijk wedstrijden gespeeld worden en een goede wedstrijdervaring voorop staat. 

Verenigingen uit heel Zuid-Nederland namen deel aan dit toernooi. Voor veel jonge kinderen vaak de eerste ervaring met een onbekende tegenstander in een onbekende dojo (trainingszaal). De judosport bestaat uit trainingen, waar je de worpen en de grepen leert. De training wordt vaak afgesloten met een randori, “ran” staat voor ‘wanorde’ en “dori” staat voor ‘vastgrijpen’. Een randori is een “spelgevecht” wat aan duidelijke regels is gebonden. Bij een randori vanuit stand werk je de tegenstander zo snel mogelijk tegen de grond, daarna laten de judoka’s elkander direct los. Een randori kan ook vanuit zit plaats vinden. Judoka’s zitten met de ruggen tegen elkaar of op de knieën recht tegenover elkaar. Op het teken van de trainer leg je zo snel mogelijk een houdgreep aan bij de tegenstander. Wanneer dat lukt, ben je de “winnaar”. Randori heeft niet de competitie als doel, maar is bedoeld als oefening om samen vaardigheid te krijgen in zelfverdedigingstechnieken. Tijdens het Langstraattoernooi zijn het daarom juist de onervaren judoka’s die tegenover elkaar op de mat staan. Aan het toernooi deden maar liefst 280 deelnemers mee van 30 verenigingen verdeeld over 5 wedstrijdmatten. Het toernooi vond plaats onder toeziend oog van de Nederlandse Judobond waarvan weer vele scheidsrechters actief op de mat gestaan hebben, om de wedstrijden te leiden.

De volgende judoka’s behaalden voor Asahi een podiumplaats: Floris Keijzers en Enzo Almeida werden 2e., Ruben de Cock en Julian Keijzers werden 3e. en Fenno Mostini eindigde op de 4e. plaats.

De Asahi judoka’s worden getraind en begeleid door sensei Michel den Turk, 3e. dan en sinds deze maand judoleraar B. De opleiding judoleraar B of judotrainer-coach B richt zich op het zelfstandig plannen, verzorgen en evalueren van judolessen en -(wedstrijd)trainingen op kyu- en dangraadniveau, het afnemen van kyugraad-examens en het voordragen voor dan-examens één graad lager dan eigen graduatie. Zolang een judoka een gekleurde band draagt, worden kyugraad-examens afgenomen. Na de bruine band volgt de zwarte band. Vanaf het eerste examen zwarte band doet de judoka dan-examens. Meer informatie m.b.t. Budo-vereniging Asahi vindt u op de geheel vernieuwde, deels nog in ontwikkeling zijnde site.

Reacties gesloten